CIPRIANO, PAOLA
CIPRIANO, PAOLA
Dipartimento di Medicina clinica e Chirurgia
A wheat aleurone-rich diet improves oxidative stress but does not influence glucose metabolism in overweight/obese individuals: Results from a randomized controlled trial
2022 Costabile, G.; Vitale, M.; Della Pepa, G.; Cipriano, P.; Vetrani, C.; Testa, R.; Mena, P.; Bresciani, L.; Tassotti, M.; Calani, L.; Del Rio, D.; Brighenti, F.; Napoli, R.; Rivellese, A. A.; Riccardi, G.; Giacco, R.
Reduction of De Novo Lipogenesis Mediates Beneficial Effects of Isoenergetic Diets on Fatty Liver: Mechanistic Insights from the MEDEA Randomized Clinical Trial
2022 Costabile, Giuseppina; DELLA PEPA, Giuseppe; Salamone, Dominic; Luongo, Delia; Naviglio, Daniele; Brancato, Valentina; Cavaliere, Carlo; Salvatore, Marco; Cipriano, Paola; Vitale, Marilena; Corrado, Alessandra; Rivellese, ANGELA ALBAROSA; Annuzzi, Giovanni; Bozzetto, Lutgarda
Fibre-enriched buckwheat pasta modifies blood glucose response compared to corn pasta in individuals with type 1 diabetes and celiac disease: Acute randomized controlled trial
2019 Vetrani, Claudia; Bozzetto, Lutgarda; Giorgini, Marisa; Cavagnuolo, Luisa; Di Mattia, Elpidio; Cipriano, Paola; Mangione, Anna; Todisco, Annamaria; Inghilterra, Giovanna; Giacco, Angela; Annuzzi, Giovanni; Rivellese, Angela A.
Effects of a diet naturally rich in polyphenols on lipid composition of postprandial lipoproteins in high cardiometabolic risk individuals: an ancillary analysis of a randomized controlled trial
2020 Della Pepa, G.; Vetrani, C.; Vitale, M.; Bozzetto, L.; Costabile, G.; Cipriano, P.; Mangione, A.; Patti, L.; Riccardi, G.; Rivellese, A. A.; Annuzzi, G.
Gastrointestinal effects of extra-virgin olive oil associated with lower postprandial glycemia in type 1 diabetes
2019 Bozzetto, Lutgarda; Alderisio, Antonio; Clemente, Gennaro; Giorgini, Marisa; Barone, Francesca; Griffo, Ettore; Costabile, Giuseppina; Vetrani, Claudia; Cipriano, Paola; Giacco, Angela; Riccardi, Gabriele; Rivellese, Angela Albarosa; Annuzzi, Giovanni
Test meals rich in marine long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids increase postprandial chylomicron response
2014 Griffo, Ettore; Di Marino, L; Patti, Lidia; Bozzetto, Lutgarda; Annuzzi, Giovanni; Cipriano, Paola; Mangione, Anna; DELLA PEPA, Giuseppe; Cocozza, Sara; Riccardi, Gabriele; Rivellese, ANGELA ALBAROSA
Effects of a Multifactorial Ecosustainable Isocaloric Diet on Liver Fat in Patients With Type 2 Diabetes: Randomized Clinical Trial
2020 DELLA PEPA, Giuseppe; Vetrani, Claudia; Brancato, Valentina; Vitale, Marilena; Monti, Serena; Annuzzi, Giovanni; Lombardi, Gianluca; Izzo, Anna; Tommasone, Marianna; Cipriano, Paola; Clemente, Gennaro; Mirabelli, Peppino; Mancini, Marcello; Salvatore, Marco; Riccardi, Gabriele; Rivellese, ANGELA ALBAROSA; Bozzetto, Lutgarda
Subjective satiety and plasma PYY concentration after wholemeal pasta
2018 Costabile, Giuseppina; Griffo, Ettore; Cipriano, Paola; Vetrani, Claudia; Vitale, Marilena; Mamone, Gianfranco; Rivellese, Angela A; Riccardi, Gabriele; Giacco, Rosalba
A whole-grain cereal.based diet lowers postprandial plasma insulin and triglyceride levels in individuals with metabolic syndrome
2014 Giacco, R; Costabile, Giuseppina; DELLA PEPA, Giuseppe; Anniballi, Gaia; Griffo, Ettore; Mangione, Anna; Cipriano, Paola; Viscovo, Daniela; Clemente, Gennaro; Landberg, R; Pacini, G; Rivellese, ANGELA ALBAROSA; Riccardi, Gabriele
Association between different dietary polyphenol subclasses and the improvement in cardiometabolic risk factors: evidence from a randomized controlled clinical trial
2018 Vetrani, Claudia; Vitale, Marilena; Bozzetto, Lutgarda; DELLA PEPA, Giuseppe; Cocozza, Sara; Costabile, Giuseppina; Mangione, Anna; Cipriano, Paola; Annuzzi, Giovanni; Rivellese, Angela A.
Metabolic response to amylose-rich wheat-based rusks in overweight individuals
2018 Vetrani, Claudia; Sestili, Francesco; Vitale, Marilena; Botticella, Ermelinda; Giacco, Rosalba; Griffo, Ettore; Costabile, Giuseppina; Cipriano, Paola; Tura, Andrea; Pacini, Giovanni; Rivellese, Angela A.; Lafiandra, Domenico; Riccardi, Gabriele
Reduction in liver fat by dietary MUFA in type 2 diabetes is helped by enhanced hepatic fat oxidation
2016 Bozzetto, Lutgarda; Costabile, Giuseppina; Luongo, Delia; Naviglio, Daniele; Cicala, Valentina; Piantadosi, Chiara; Patti, Lidia; Cipriano, Paola; Annuzzi, Giovanni; Rivellese, ANGELA ALBAROSA
Titolo | Tipologia | Data di pubblicazione | Autore(i) | File |
---|---|---|---|---|
A wheat aleurone-rich diet improves oxidative stress but does not influence glucose metabolism in overweight/obese individuals: Results from a randomized controlled trial | 1.1 Articolo in rivista | 2022 | Costabile, G.; Vitale, M.; Della Pepa, G.; Cipriano, P.; Vetrani, C.; Testa, R.; Mena, P.; Bresciani, L.; Tassotti, M.; Calani, L.; Del Rio, D.; Brighenti, F.; Napoli, R.; Rivellese, A. A.; Riccardi, G.; Giacco, R. | |
Reduction of De Novo Lipogenesis Mediates Beneficial Effects of Isoenergetic Diets on Fatty Liver: Mechanistic Insights from the MEDEA Randomized Clinical Trial | 1.1 Articolo in rivista | 2022 | Costabile, Giuseppina; DELLA PEPA, Giuseppe; Salamone, Dominic; Luongo, Delia; Naviglio, Daniele; Brancato, Valentina; Cavaliere, Carlo; Salvatore, Marco; Cipriano, Paola; Vitale, Marilena; Corrado, Alessandra; Rivellese, ANGELA ALBAROSA; Annuzzi, Giovanni; Bozzetto, Lutgarda | |
Fibre-enriched buckwheat pasta modifies blood glucose response compared to corn pasta in individuals with type 1 diabetes and celiac disease: Acute randomized controlled trial | 1.1 Articolo in rivista | 2019 | Vetrani, Claudia; Bozzetto, Lutgarda; Giorgini, Marisa; Cavagnuolo, Luisa; Di Mattia, Elpidio; Cipriano, Paola; Mangione, Anna; Todisco, Annamaria; Inghilterra, Giovanna; Giacco, Angela; Annuzzi, Giovanni; Rivellese, Angela A. | |
Effects of a diet naturally rich in polyphenols on lipid composition of postprandial lipoproteins in high cardiometabolic risk individuals: an ancillary analysis of a randomized controlled trial | 1.1 Articolo in rivista | 2020 | Della Pepa, G.; Vetrani, C.; Vitale, M.; Bozzetto, L.; Costabile, G.; Cipriano, P.; Mangione, A.; Patti, L.; Riccardi, G.; Rivellese, A. A.; Annuzzi, G. | |
Gastrointestinal effects of extra-virgin olive oil associated with lower postprandial glycemia in type 1 diabetes | 1.1 Articolo in rivista | 2019 | Bozzetto, Lutgarda; Alderisio, Antonio; Clemente, Gennaro; Giorgini, Marisa; Barone, Francesca; Griffo, Ettore; Costabile, Giuseppina; Vetrani, Claudia; Cipriano, Paola; Giacco, Angela; Riccardi, Gabriele; Rivellese, Angela Albarosa; Annuzzi, Giovanni | |
Test meals rich in marine long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids increase postprandial chylomicron response | 1.1 Articolo in rivista | 2014 | Griffo, Ettore; Di Marino, L; Patti, Lidia; Bozzetto, Lutgarda; Annuzzi, Giovanni; Cipriano, Paola; Mangione, Anna; DELLA PEPA, Giuseppe; Cocozza, Sara; Riccardi, Gabriele; Rivellese, ANGELA ALBAROSA | |
Effects of a Multifactorial Ecosustainable Isocaloric Diet on Liver Fat in Patients With Type 2 Diabetes: Randomized Clinical Trial | 1.1 Articolo in rivista | 2020 | DELLA PEPA, Giuseppe; Vetrani, Claudia; Brancato, Valentina; Vitale, Marilena; Monti, Serena; Annuzzi, Giovanni; Lombardi, Gianluca; Izzo, Anna; Tommasone, Marianna; Cipriano, Paola; Clemente, Gennaro; Mirabelli, Peppino; Mancini, Marcello; Salvatore, Marco; Riccardi, Gabriele; Rivellese, ANGELA ALBAROSA; Bozzetto, Lutgarda | |
Subjective satiety and plasma PYY concentration after wholemeal pasta | 1.1 Articolo in rivista | 2018 | Costabile, Giuseppina; Griffo, Ettore; Cipriano, Paola; Vetrani, Claudia; Vitale, Marilena; Mamone, Gianfranco; Rivellese, Angela A; Riccardi, Gabriele; Giacco, Rosalba | |
A whole-grain cereal.based diet lowers postprandial plasma insulin and triglyceride levels in individuals with metabolic syndrome | 1.1 Articolo in rivista | 2014 | Giacco, R; Costabile, Giuseppina; DELLA PEPA, Giuseppe; Anniballi, Gaia; Griffo, Ettore; Mangione, Anna; Cipriano, Paola; Viscovo, Daniela; Clemente, Gennaro; Landberg, R; Pacini, G; Rivellese, ANGELA ALBAROSA; Riccardi, Gabriele | |
Association between different dietary polyphenol subclasses and the improvement in cardiometabolic risk factors: evidence from a randomized controlled clinical trial | 1.1 Articolo in rivista | 2018 | Vetrani, Claudia; Vitale, Marilena; Bozzetto, Lutgarda; DELLA PEPA, Giuseppe; Cocozza, Sara; Costabile, Giuseppina; Mangione, Anna; Cipriano, Paola; Annuzzi, Giovanni; Rivellese, Angela A. | |
Metabolic response to amylose-rich wheat-based rusks in overweight individuals | 1.1 Articolo in rivista | 2018 | Vetrani, Claudia; Sestili, Francesco; Vitale, Marilena; Botticella, Ermelinda; Giacco, Rosalba; Griffo, Ettore; Costabile, Giuseppina; Cipriano, Paola; Tura, Andrea; Pacini, Giovanni; Rivellese, Angela A.; Lafiandra, Domenico; Riccardi, Gabriele | |
Reduction in liver fat by dietary MUFA in type 2 diabetes is helped by enhanced hepatic fat oxidation | 1.1 Articolo in rivista | 2016 | Bozzetto, Lutgarda; Costabile, Giuseppina; Luongo, Delia; Naviglio, Daniele; Cicala, Valentina; Piantadosi, Chiara; Patti, Lidia; Cipriano, Paola; Annuzzi, Giovanni; Rivellese, ANGELA ALBAROSA |