VITALE, MARILENA

VITALE, MARILENA  

Dipartimento di Medicina clinica e Chirurgia  

Mostra records
Risultati 1 - 20 di 54 (tempo di esecuzione: 0.024 secondi).
Titolo Tipologia Data di pubblicazione Autore(i) File
Abitudini alimentari dei pazienti con diabete di tipo 2: Impatto delle tradizioni gastronomiche regionali. Uno studio di popolazione 1.1 Articolo in rivista 2013 Vitale, Marilena; Masulli, Maria; Turco, ANNA AMELIA; Ciano, Ornella; Riccardi, Gabriele; Rivellese, ANGELA ALBAROSA; Auletta, P.; Babini, A. C.; Boemi, M.; Bonora, E.; Burlina, S.; Buzzetti, R.; Calatola, P.; Capuano, G.; Cignarelli, M.; Cigolini, M.; Citro, G.; Clemente, G.; Corsi, L.; Cutolo, M.; Dall'Aglio, E.; Del Prato, S.; De Simone, G.; Di Cianni, G.; Dolci, M. A.; D'Ugo, E.; Giordano, Ciro; Iannarelli, R.; Iovine, Ciro; Lauro, D.; Leotta, S.; Mazzucchelli, C.; Montani, V.; Perriello, G.; Romano, G.; Romeo, F.; Squatrito, S.; Tizio, B.; Tomasi, F.; Tonutti, L.; Trevisan, R.; Vaccaro, Olga
Acute and chronic improvement in postprandial glucose metabolism by a diet resembling the traditional Mediterranean dietary pattern: Can SCFAs play a role? 1.1 Articolo in rivista 2021 Vitale, Marilena; Giacco, Rosalba; Laiola, Manolo; Della Pepa, Giuseppe; Luongo, Delia; Mangione, Anna; Salamone, Dominic; Vitaglione, Paola; Ercolini, Danilo; Rivellese, Angela Albarosa
Adherence to the traditional Mediterranean diet in a population of South of Italy: factors involved and proposal of an educational field-based survey tool 1.1 Articolo in rivista 2019 Vitale, M.; Racca, E.; Izzo, A.; Giacco, A.; Parente, E.; Riccardi, G.; Giacco, R.
Are Europeans moving towards dietary habits more suitable for reducing cardiovascular disease risk? 1.1 Articolo in rivista 2020 Riccardi, G.; Vitale, M.; Vaccaro, O.
Association between different dietary polyphenol subclasses and the improvement in cardiometabolic risk factors: evidence from a randomized controlled clinical trial 1.1 Articolo in rivista 2018 Vetrani, Claudia; Vitale, Marilena; Bozzetto, Lutgarda; DELLA PEPA, Giuseppe; Cocozza, Sara; Costabile, Giuseppina; Mangione, Anna; Cipriano, Paola; Annuzzi, Giovanni; Rivellese, Angela A.
Bioavailability and pharmacokinetic profile of grape pomace phenolic compounds in humans 1.1 Articolo in rivista 2018 Castello, Fabio; Costabile, Giuseppina; Bresciani, Letizia; Tassotti, Michele; Naviglio, Daniele; Luongo, Delia; Ciciola, Paola; Vitale, Marilena; Vetrani, Claudia; Galaverna, Gianni; Brighenti, Furio; Giacco, Rosalba; Del Rio, Daniele; Mena, Pedro
Cardiovascular risk factors control according to diabetes status and prior cardiovascular events in patients managed in different settings 1.1 Articolo in rivista 2020 Vaccaro, O.; Vitale, M.; Costanzo, S.; Masulli, M.; Riccardi, G.; De Curtis, A.; Donati, M. B.; Rivellese, A. A.; de Gaetano, G.; Iacoviello, L.
Circulating short-chain fatty acids in type 2 diabetic patients and overweight/obese individuals 1.1 Articolo in rivista 2022 Salamone, Dominic; Costabile, Giuseppina; Corrado, Alessandra; Della Pepa, Giuseppe; Vitale, Marilena; Giacco, Rosalba; Luongo, Delia; Testa, Roberta; Rivellese, Angela Albarosa; Annuzzi, Giovanni; Bozzetto, Lutgarda
Dietary fibre as a unifying remedy for the whole spectrum of obesity-associated cardiovascular risk 1.1 Articolo in rivista 2018 Bozzetto, Lutgarda; Costabile, Giuseppina; Della Pepa, Giuseppe; Ciciola, Paola; Vetrani, Claudia; Vitale, Marilena; Rivellese, Angela A.; Annuzzi, Giovanni
Dietary inflammatory index score, glucose control and cardiovascular risk factors profile in people with type 2 diabetes 1.1 Articolo in rivista 2021 Vitale, M.; Calabrese, I.; Massimino, E.; Shivappa, N.; Hebert, J. R.; Auciello, S.; Grioni, S.; Krogh, V.; Sartore, G.; Signorini, S.; Rivellese, A. A.; Riccardi, G.; Vaccaro, O.; Masulli, M.
Dietary influence on adiponectin in patients with type 2 diabetes 1.1 Articolo in rivista 2021 Bozzetto, L.; Polito, R.; Nigro, E.; Prinster, A.; Della Pepa, G.; Costabile, G.; Vetrani, C.; Vitale, M.; Daniele, A.; Rivellese, A. A.; Annuzzi, G.
Dietary intake and major food sources of polyphenols in people with type 2 diabetes: The TOSCA.IT Study. 1.1 Articolo in rivista 2018 Vitale, M; Masulli, M; Rivellese, Aa; Bonora, E; Cappellini, F; Nicolucci, A; Squatrito, S; Antenucci, D; Barrea, A; Bianchi, C; Bianchini, F; Fontana, L; Fornengo, P; Giorgino, F; Gnasso, A; Mannucci, E; Mazzotti, A; Nappo, R; Palena, Ap; Pata, P; Perriello, G; Potenziani, S; Radin, R; Ricci, L; Romeo, F; Santini, C; Scarponi, M; Serra, R; Timi, A; Turco, Aa; Vedovato, M; Zavaroni, D; Grioni, S; Riccardi, G; Vaccaro, O; Tosc, A. IT Study Group.
Dietary polyphenol intake, blood pressure, and hypertension: A systematic review and meta-analysis of observational studies 1.1 Articolo in rivista 2019 Godos, J.; Vitale, M.; Micek, A.; Ray, S.; Martini, D.; Del Rio, D.; Riccardi, G.; Galvano, Fabio; Grosso, G.
Diets naturally rich in polyphenols and/or long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids differently affect microbiota composition in high-cardiometabolic-risk individuals 1.1 Articolo in rivista 2020 Vetrani, C.; Maukonen, J.; Bozzetto, L.; Della Pepa, G.; Vitale, M.; Costabile, G.; Riccardi, G.; Rivellese, A. A.; Saarela, M.; Annuzzi, G.
Diets naturally rich in polyphenols improve fasting and postprandial dyslipidemia and reduce oxidative stress: a randomized controlled trial. 1.1 Articolo in rivista 2014 Annuzzi, Giovanni; Bozzetto, Lutgarda; Costabile, Giuseppina; Giacco, Rosalba; Mangione, A; Anniballi, G; Vitale, M; Vetrani, Claudia; Cipriano, P; DELLA CORTE, Giuseppina; Pasanisi, Fabrizio; Riccardi, Gabriele; Rivellese, ANGELA ALBAROSA
Diets rich in whole grains increase betainized compounds associated with glucose metabolism 1.1 Articolo in rivista 2018 Kärkkäinen, Olli; Lankinen, Maria A.; Vitale, Marilena; Jokkala, Jenna; Leppänen, Jukka; Koistinen, Ville; Lehtonen, Marko; Giacco, Rosalba; Rosa-Sibakov, Natalia; Micard, Valérie; Rivellese, Angela A.; Schwab, Ursula; Mykkänen, Hannu; Uusitupa, Matti; Kolehmainen, Marjukka; Riccardi, Gabriele; Poutanen, Kaisa; Auriola, Seppo; Hanhineva, Kati
Differential Glycemic Effects of Low-versus High-Glycemic Index Mediterranean-Style Eating Patterns in Adults at Risk for Type 2 Diabetes: The MEDGI-Carb Randomized Controlled Trial 1.1 Articolo in rivista 2022 Bergia, Robert; Giacco, Rosalba; Hjorth, Therese; Biskup, Izabela; Zhu, Wenbin; Costabile, Giuseppina; Vitale, Marilena; W Campbell, Wayne; Landberg, Rikard; Riccardi, Gabriele
Effects of a diet naturally rich in polyphenols on lipid composition of postprandial lipoproteins in high cardiometabolic risk individuals: an ancillary analysis of a randomized controlled trial 1.1 Articolo in rivista 2020 Della Pepa, G.; Vetrani, C.; Vitale, M.; Bozzetto, L.; Costabile, G.; Cipriano, P.; Mangione, A.; Patti, L.; Riccardi, G.; Rivellese, A. A.; Annuzzi, G.
Effects of a Multifactorial Ecosustainable Isocaloric Diet on Liver Fat in Patients With Type 2 Diabetes: Randomized Clinical Trial 1.1 Articolo in rivista 2020 DELLA PEPA, Giuseppe; Vetrani, Claudia; Brancato, Valentina; Vitale, Marilena; Monti, Serena; Annuzzi, Giovanni; Lombardi, Gianluca; Izzo, Anna; Tommasone, Marianna; Cipriano, Paola; Clemente, Gennaro; Mirabelli, Peppino; Mancini, Marcello; Salvatore, Marco; Riccardi, Gabriele; Rivellese, ANGELA ALBAROSA; Bozzetto, Lutgarda
Effects of polyphenols on cardio-metabolic risk factors and risk of type 2 diabetes. A joint position statement of the Diabetes and Nutrition Study Group of the Italian Society of Diabetology (SID), the Italian Association of Dietetics and Clinical Nutrition (ADI) and the Italian Association of Medical Diabetologists (AMD) 1.1 Articolo in rivista 2020 Giacco, R.; Costabile, G.; Fatati, G.; Frittitta, L.; Maiorino, M. I.; Marelli, G.; Parillo, M.; Pistis, D.; Tubili, C.; Vetrani, C.; Vitale, M.