This paper is aimed to describe a project for the city of Chiaramonte Gulfi elaborated during the International Laboratory of Architecture_LId’A coordinated by Laura Thermes. In one of the laboratories – directed by the author with Federica Visconti and coordinated to those by Carlo Moccia and Marco Mannino – the team worked on the redefinition of the “city walls”. Over the 1970s, it resulted from the construction of a continuous line of buildings in relationship to agricultural divisions and peri-urban plots. The thin strip determined, on one hand, a new “urban artifact” of morphological value – even if of less architectural value – as a kind of city walls of the ancient city, and, on the other, it opposed the typical nebulized growth of the sprawl-city. The project aims to propose a comprehensive reformulation for this wall, working in some of the significant places, highlighting discontinuities, openings the city to the landscape and establishing new relationships between the Comiso’s plain below and the perched character – like in the acropolis – of the medieval centre, re-entering portions of nature still existing in the urban fabric. The project combines two ways of architectural composition, the stereotomic and the tectonic, and develops the theme of the bastion corresponding to a hiatus of the wall, proposing a new condition overlooking towards the landscape of the Comiso plain and, at the same time, representing an element of a distinctive and interconnected system of “places” able to establish long distance relationships and summarize the whole urban morphology and the geography of Chiaramonte.

Chiaramonte Gulfi an experience of urban morphology

CAPOZZI, RENATO
2016

Abstract

This paper is aimed to describe a project for the city of Chiaramonte Gulfi elaborated during the International Laboratory of Architecture_LId’A coordinated by Laura Thermes. In one of the laboratories – directed by the author with Federica Visconti and coordinated to those by Carlo Moccia and Marco Mannino – the team worked on the redefinition of the “city walls”. Over the 1970s, it resulted from the construction of a continuous line of buildings in relationship to agricultural divisions and peri-urban plots. The thin strip determined, on one hand, a new “urban artifact” of morphological value – even if of less architectural value – as a kind of city walls of the ancient city, and, on the other, it opposed the typical nebulized growth of the sprawl-city. The project aims to propose a comprehensive reformulation for this wall, working in some of the significant places, highlighting discontinuities, openings the city to the landscape and establishing new relationships between the Comiso’s plain below and the perched character – like in the acropolis – of the medieval centre, re-entering portions of nature still existing in the urban fabric. The project combines two ways of architectural composition, the stereotomic and the tectonic, and develops the theme of the bastion corresponding to a hiatus of the wall, proposing a new condition overlooking towards the landscape of the Comiso plain and, at the same time, representing an element of a distinctive and interconnected system of “places” able to establish long distance relationships and summarize the whole urban morphology and the geography of Chiaramonte.
97888941188-1-0
File in questo prodotto:
Non ci sono file associati a questo prodotto.

I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.

Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: http://hdl.handle.net/11588/607081
Citazioni
  • ???jsp.display-item.citation.pmc??? ND
  • Scopus ND
  • ???jsp.display-item.citation.isi??? ND
social impact